Erasmus Öğrenim Hareketliliği

Almanya’da Yeni Başlangıçlar

Almanya’da yeni başlangıçlar…

Yedi ay kadar Schaeffler’de elektrik güç sistemlerinde sistem mühendisi olarak çalıştıktan sonra, şirket içinde değişime karşı var olan tepkiler, çalışanların ve yöneticilerin gelişmeye ve değişime açık olmaması ve kariyer planlaması olarak beni ileriye götürecek bir kariyer planı sunamaması nedeniyle ayrılmaya karar vermiştim.

Bunun sonucunda öğrenimim sırasında ya staj yaparak ya part time çalışarak ya da tez yazarak tanıdığım firmalarda iş aramaya başladım. Yaptığım işten ve pozisyonumdan memnun olduğum için yine elektrikli araçlar alanında sistem mühendisliği pozisyonlarına başvuru yapıyordum. Başvurularımın sonucu çok gecikmiyordu ve 12 Mayıs’ta Regensburg’da Continental Automotive GmbH ile görüşmeye gidiyordum, insan kaynakları ve teknik müdürün eşlik ettiği görüşme yaklaşık iki saat sürüyordu. Bu iki saatlik görüşmeden iki hafta sonra gelen maille bu pozisyona kabul edildiğimi öğreniyordum fakat yapılan teklif ne kadar istediğim gibi olsa da teklifi ailevi nedenlerden dolayı ve departmanın istediğim alandan farklı olmasından dolayı reddediyordum.

Fakat arayışlarım devam ediyordu, çünkü Schaeffler’de benim için olumlu bir değişim olmuyordu ve motivasyonum gittikçe düşecek gibi duruyordu. Bu yüzden de iki gün içerisinde. Robert Bosch GmbH’in gün içinde yayınladığı yeni ilanlara başvurumu gönderdim. İlk geri dönen 48V Hibrit Sistem Mühendisi pozisyonu oluyordu ve bir hafta sonrasında kısım yöneticisiyle telefon görüşmesi yapıyorduk. Telefon görüşmesinde genel olarak teknik konulardan ve CVim üzerinden geçmekle birlikte kariyer hedeflerimden, neden Almanya’da yüksek lisans yaptığımdan bahsediyordum ve sonrasında da sürecin nasıl ilerleyeceğini konuşarak telefonu kapatıyorduk. Yaklaşık iki hafta sonra yüz yüze yapılan teknik mülakatta genel olarak elektrikli araçlardaki software fonksiyonlarından, bunları geliştirmek için nasıl bir yol izlediğimden ve genel olarak sorumluluğumdaki fonksiyonların teknik içeriklerinden konuşuyorduk. Yaklaşık iki saat süren görüşmede takım liderim ve kısım müdürümle görüştüm. Teknik görüşmemin sonrasında başka bir başvurumun da teknik görüşmesini yapıyordum fakat bir gün sonra gelen telefon görüşmesiyle onun olumsuz sonuçlandığını öğreniyordum, muhtemelen benim görüşmemin çok öncesinde başka bir adayı almaya kararlaştırmışlardı ama moral bozmaya gerek yoktu.

İki gün sonra gelen bir sonraki görüşmeyi bildiren maille artık son aşamaya geçmiştim, İnsan Kaynaklarıyla olan görüşmeye kısım müdürü ve senior mühendislerden biri de katıldı. Bu görüşmede ara ara teknik konular konuşulmasına rağmen genel olarak insan kaynakları sorularıyla geçti. Zayıf yönlerim, güçlü yönlerim, neden Türkiye’de çalışmadığım, neden Almanya, Almancayı nerede öğrendim gibi soruların sonrasında maaş isteğim ve ne zaman başlamayı planladığımı konuştuk. Bir gün sonra nikahım için Stuttgart hava alanından Türkiye’ye uçmayı beklerken  gelen maille işe kabul edildiğimi öğrendim.

Artık Stuttgart’a taşınacaktım, bunun benim ve eşim açısından daha uygun olduğunu düşünerek bu sözleşmeyi kabul ediyordum, fakat tatil ve düğün öncesinde yapmam gereken bir sürü ekstra iş beni bekliyordu. Ev bulmalıydım, eşya almalıydım ve bürokratik işlemleri yapmalıydım.

Almanya’da çalışmam ilk iki yıl içinde firmayla sınırlı olduğu için mavi kartımı yenilemem gerekiyordu. Karlsruhe Yabancılar Ofisi de bunun yapılabileceğim en kötü ofislerden biri olabilir. Neyse ki randevu alabilecek kadar şanslıydım fakat gerekli belgeler kısmında sadece yeni sözleşme yazıyordu. Görüşmeye gittiğimde aslında böyle olmadığını öğreniyordum. Neyse ki kendi hataları olduğu için iki gün sonraya mesai saatinden öncesine randevu yapıyorduk ve gereken belgeler şirketinizden aldığınız istifa onayınız, yeni sözleşmeniz, mavi kartınız ve mavi kartın eki. Sadece 10 dakika süren işlem sonrasında da yeni ek belgenizi alabilirsiniz ve artık yeni firmanızda çalışmanıza hiçbir şey engel olamaz.

Umarım Almanya’da Yeni Başlangıçlar yazımı keyifle okumuşsunuzdur.

Sorularınız varsa yorum kısmından sorabileceğiniz gibi, Instagram ya da Facebook‘tan da bize ulaşabilirsiniz. 🙂

Almanya’da iş bulmak üzerine yazımızda ilginizi çekebilir.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

1
0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x