Technische Hochschule Ingolstadt - Almanya'da Yüksek Lisans

Technische Hochschule Ingolstadt – Almanya’da Yüksek Lisans

Technische Hochschule Ingolstadt

Bugün Almanya’da yüksek lisans arayışında olduğum dönemde kabul aldığım Technische Hochschule Ingolstadt (THI)’tan bahsedeceğim. Fikir vermesi adına aşağıda başvurduğum programdan ve başvuru gerekliliklerinden bahsettim. 🙂

Üretim mühendisi olarak yaklaşık 3 senelik deneyimimin üstüne kendimi bu alanda daha da donatabileceğimi düşünerek THI’da “Master in Automotive Production Engineering” programına başvurmuştum.

“Master in Automotive Production Engineering” Nasıl Bir Program?

100% İngilizce olan bu program otomotiv alanında üretim sistemleri üzerine teknik ve pratik bilgilerini güçlendirmene olanak sunuyor. Almanya’nın otomotiv sektöründe öncü olduğunu göz önünde bulundurarak mezun olduğunda ya da eğitimin sırasında birçok şirkette çalışma olanağının olabileceğini söyleyebilirim.

“Master in Automotive Production Engineering” Programının Nasıl Avantajları var?

1) Programın “dual study” olarak da seçilebilmesi

Dual study Almanya’daki bazı üniversitelerin bazı programları için sunulan bir alternatif. Bu öğrenim seçeneğinde öğrenci kendine şirket bularak ders dönemleri dışındaki zamanlarında ya da isterse 3. döneminin tamamında anlaştığı şirkette staj yapıyor. 4. döneminde ise bu şirkette tezini yazıyor. Böylece hem aylık kazancı oluyor hem de eğitimi süresi boyunca deneyim kazanmış oluyor. Ayrıca anlaştığı şirket öğrencinin üniversite dönem ücretini de karşılıyor. Almanya’da üniversite dönem ücreti eyalete, devlet ya da özel üniversite olmasına bağlı olarak değişiyor. Örnek olarak bir devlet üniversitesi Bayern’de 40€ – 130€ arası dönem ücreti isterken, Baden-Württenberg’te 1500€ dönem ücreti kaydın için gerekiyor. THI dönem ücretinin 42€ olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. 🙂

Daha önce bahsettiğim gibi dual study için şirketlerle senin irtibata geçmen gerekiyor. Bu noktada birçok şirketin iyi Almanca bilgisine önem vereceğini belirtmek isterim. Eğer Almanca seviyeni geliştirebilirsen şirket bulma şansın da artacaktır. Ayrıca şirket ile anlaşmanı master başvurusuna paralel yapman gerekiyor. Dolayısıyla Almanya’ya gelmeden şirketlere ulaşman gerekiyor.

2) Yüksek lisans başvurusunun sadece online yapılması

Çok fazla doküman hazırlaman ya da hazırladığın dokümanları üniversiteye postalaman gerekmediği için başvurunu posta zamanında ulaşacak mı stresin olmadan ve daha az para harcayarak tamamlayabilirsin. Almanya’da çoğu üniversitenin online başvurunun yanı sıra dokümanlarını hard copy olarak da istediğini göz önünde bulundurursak bu çok önemli bir avantaj, özellikle posta ücretleri, posta teslim süreci ve kabul alıp almayacağından emin olmadığın düşünüldüğünde 🙂

Şimdi Technische Hochschule Ingolstadt – Automotive Production Engineering programının başvuru koşulları ve dokümanlarına bakalım.

Başvuru Koşulları Neler?

1) Lisans derecesini Mühendislik, Makine Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, Mekatronik ya da benzeri bir alanda tamamlamış olmak

Lisans dönemin boyunca en az 210 ECTS almış olman bekleniyor.

2) Otomotiv sektöründe üretimde deneyim sahibi olmak

Otomotiv sektöründe üretimdeki çalışma, staj, proje ya da lisans bitirme tezini deneyim olarak gösterebilirsin. Bahsettiğin her deneyimi kanıtlayabiliyor olman gerektiğinden mutlaka referans mektubu almanı tavsiye ederim. Bu belgede ismin, hangi aralıkta orada çalıştığın, görevlerin ve genel değerlendirmen gibi bilgiler bulunmalıdır.

3) İngilizce yeterliliğini kanıtlayan belge

Aşağıdaki belgelerden birine sahipsen, dil yeterliliğini ispatlayabilirsin. Genel olarak İngilizce seviyenin en az B2 olması bekleniyor.

  • TOEFL IBT (minimum 71 puan)
  • TOEFL ITP (minimum 543 puan)
  • IELTS
  • Cambridge FCE
  • Lisans eğitim dilini gösterir belge (Eğer eğitim dilin İngilizce ise)

Technische Hochschule Ingolstadt Başvuru Belgeleri Neler?

1) Güncel ve eksiksiz CV

CV’de standart Europass formatını kullanman bekleniyor. Tavsiyem CV’ni tek seferde site üzerinden doldurup indirmen. Çünkü sitede CV’ni kaydedip sonra devam etmen sadece üye olduğunda mümkün.

Eğer CV’nin Alman standardına uyup uymadığından emin değilsen, CV Nedir, Nasıl Hazırlanır? yazımıza da göz atabilirsin.

2) Diploma, diploma eki ve transkript

Üniversitenin öğrenci işlerinden “aslı gibidir” (“certified copy”) onaylı diploma ve diploma eki alabilirsin. Hiçbir şekilde orijinal diploma ve diploma ekini yüksek lisans başvurun için yollamamalısın.

Transkriptini de yine öğrenci işlerinden alman mümkün. Bu belgenin aslını direk yollayabilirsin. Sonuçta üniversitenden birçok transkript alman mümkün.

3) İngilizce seviyeni kanıtlayan belge

Başvuru koşullarında belirttiğim İngilizce dil sınavı sonuçlarını ya da lisans eğitim dilini gösterir belgeyi (İngilizce ise) başvurun için kullanabilirsin.

Eğer lisans eğitimini İngilizce yapmadıysan, dil sınavları için elini çabuk tutmalısın. Maalesef sınav tarihleri ve sonuçların açıklanması başvuru dönemine yetişmeyebilir.

Lisans eğitimini İngilizce alman durumunda, üniversitenin öğrenci işlerinden “üniversitemizin şu öğrencisi eğitim dili İngilizce olan şu bölümde okumuştur” şeklinde bir yazı alıp kullanabilirsin. Bu şekilde İngilizce alacağın bir doküman seni birçok İngilizce sınav maliyetinden ve stresinden kurtaracaktır. Ayrıca başvuru tarihlerini yakalamanda da büyük avantaj sağlayacaktır.

4) Pasaport

Başvurundan önce geçerli bir pasaportunun olması gerekiyor. Bunun fotokopisini de belgelerinin arasına eklemelisin.

5) Soyad değişikliğini kanıtlayan belge (evlilik durumu varsa)

Eğer benim durumum gibi evlilik sebebiyle soyadı değişikliğin söz konusuysa, uluslararası evlenme kayıt örneğini de dokümanlar arasına koyman gerekiyor.

6) Uni-assist e.V. değerlendirme sonucu

Uni-assist e.V. Almanya dışında lisans eğitimi görmüş öğrencilerin belgelerini ön değerlendirmeye tabi tutan ve eğer belgeleri geçerli bulduysa Alman sistemine göre not dönüşümünü yapan bir kurum. Son birkaç yıldır Almanya’da birçok üniversite bu kurumla çalışıyor.

Kurum yapacağı değerlendirme için ilk başvurunda 75€ ücret alıyor. İnceleme sonucunda hazırladığı doküman üniversiteye (ve çoğunlukla başvurduğunuz programa) özel olduğundan her başvuracağın üniversite için tekrar servis ücreti alıyor.

İlk başvuru ücreti – 75€

İkinci başvurundan itibaren her başvuru – 30€

Uni-assist’in talep ettiği belgeler üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir. Bu yüzden her zaman üniversitelerin ve Uni-assist’in sitesinden güncel bilgiye ulaşman çok önemli. Aşağıda bu program için gereken Uni-assist başvuru belgelerini bulabilirsin.

  • Güncel ve eksiksiz CV
  • Diploma ve diploma eki (Aslı gibidir onaylı)
  • Transkript
  • Pasaport fotokopisi
  • Soyad değişikliğini kanıtlayan belge (evlilik durumu varsa)

Öncelikle Uni-assist sistemine kayıt olup başvuru sorularını doldurman gerekiyor. Genel olarak hangi programı seçmek istediğin ve CV’nin özetini içerecek sorulara cevap veriyorsun. Bu noktada bahsettiğim program için target degree’yi “Master” olarak ve course name’i “alle Fächer” olarak seçmen gerekiyor.

Bütün sorulara cevap verip yukarıdaki başvuru belgelerini Uni-assist’in sistemine yükledikten sonra, sistemde otomatik oluşan belgeyi çıktı alıp imzalaman ve bütün belgelerini Uni-assist’e postalaman gerekiyor. Ancak bunlar yapılıp gerekli işlem ücreti transfer edildiğinde işlemlerine başlıyorlar.

Daha sonra Uni-assist’ten gelecek olan değerlendirme sonucunu THI PRIMUSS (üniversitenin online başvuru sistemi)’a eklemen gerekiyor. Değerlendirme süreci uzun sürebileceğinden yüksek lisans başvuru zamanından en az 2 ay önce belgelerini Uni-assist’e yollamış olmalısın.

Güzel haber ise Uni-assist’e yıl içinde istediğin zaman başvurabilmen. Yani ne kadar erken yüksek lisans kararı alırsan o kadar erken Uni-assist’te belgelerini kontrol ettirebilirsin. 🙂

7) THI PRIMUSS sisteminde doldurulacak başvuru formu

Öncelikle THI PRIMUSS sistemine kayıt olmalısın. Daha önce de bahsettiğim üzere üniversite başvurularını bu sistem üzerinden alıyor.

Peki sisteme hangi dokümanları yüklemen bekleniyor?

  • Uni-assist e.V. değerlendirme sonucu
  • Güncel ve eksiksiz CV
  • Diploma ve diploma eki (Aslı gibidir onaylı)
  • Transkript
  • Pasaport fotokopisi
  • Soyad değişikliğini kanıtlayan belge (evlilik durumu varsa)
  • CV’de yazdığın deneyimlerini kanıtlayan belge (referans mektubu gibi)

Yukarıdaki dokümanları THI PRIMUSS sistemine yükledikten ve sistemdeki genel CV’nle ilgili soruları yanıtladıktan sonra başvurunu tamamlamış oluyorsun.

Technische Hochschule Ingolstadt sisteminde tamamladığın başvurun sonrası ilk aşamada aynı belgeleri tekrar üniversiteye postalamak zorunda değilsin.

Başvuranlar arasında sıralaman sonucunda eğer seçilirsen belgelerini o zaman yollaman talep ediliyor.

Başvuru Tarihleri

Maalesef bu yüksek lisans programı sadece yaz döneminde başvuru alıyor.

Yaz dönemi başvurusu: 15 Kasım – 15 Ocak

Paylaştığım bilgilerin başvuru yaptığım dönem olan 2019 yaz dönemine göre olduğunu belirtmek isterim. Daha sonra sıkıntı yaşamamak adına, güncel bilgiler için her zaman Technische Hochschule Ingolstadt resmi sitesini baz almalısın.

Almanya’da yüksek lisans başvuruları ile ilgili bu yazılar da ilgini çekebilir: Münih Teknik Üniversitesi – Yüksek Lisans, Otto von Guericke Üniversitesi – Almanya’da Yüksek Lisans, Almanya’da Yüksek Lisans Bulma ve Başvuru

Soruların varsa yorum kısmından sorabileceğin gibi, Instagram ya da Facebook‘tan da bize ulaşabilirsin. Bunun dışında YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsin. 🙂

Subscribe
Bildir
guest
14 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
Berrin
Berrin
2 yıl önce

Merhaba,

Technische Hochschule Ingolstadt’ üniversitesi’ne bu dönem master için başvuracağım, bu üniversitenin başvuru süreçlerini tamamlamış ve kabul almış birisi olarak size sormak istediğim bir konu var yardımcı olabilirseniz çok memmun olurum.

1) Üniversiteye başvuru sırasında bizden dual study kapsamında şirket ile ilgili herhangi bir belge (sözleşme vb.) isteniyor mu? Eğer isteniyor ise bu belge olmadan başvurumuzu yapabilme imkanımız var mı? (Örneğin henüz bir şirket bulamadık ama üniversite başvuru tarihini de kaçırmak istemiyoruz, bu süreci başvuru sonrasında tamamlama şansı veriliyor mu?)

2) Diyelim bir şirket bulduk, belgeleri vb. herşeyi hazırladık ancak üniversiteye kabul edilmeme durumu olursa bu süreç boşa gitmiş olacak, böyle bir durumda üniversite bize kabul garantisi gibi bir şey veriyor mu? 

3) Aşağıdaki gibi iki tane Dual Study modelinden bahseliyor. Yüksek lisans için her ikisi de uygulanabiliyor mu? Yoksa “Verbundstudium” sadece lisans için midir?
Verbundstudium
Studium mit vertiefter Praxis

Yardımlarınız ve cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Berrin
Berrin
2 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Merhaba Işılsu Didem,

Öncelikle cevabın için çok teşekkür ederim, bizlere gerçekten çok yardımcı oluyorsunuz. 3. madde için henüz net bir cevap alamadım, alabilirsem tabi ki paylaşmaktan memnuniyet duyarım. 1. madde için de şunu paylaşmak isterim; üniversiteden bana şöyle bir bilgi iletildi, ilk semester sonuna kadar dual study programına geçme hakkımız varmış, eğer ki bu semester sonunda herhangi bir şirket bulamazsak sistem otomatik full time olarak atıyor ve bu şekilde eğitiminize devam edebiliyormuşsunuz.

2. madde için “Fakat bazı şirketlerin bazı üniversitelerdeki programlar için kontenjanları oluyor. Onlara da şirket üzerinden başvuruyorsun ve şirket kabul ederse aynı zamanda üniversitedeki ilgili programa da kabul almış oluyorsun.” şeklinde bir bilgi paylaşmışsın bu şirketler için verebileceğin bir kaç örnek var mı veya bir listesini bulabileceğimiz bir yer var mı?


Üniversite son başvuru tarihinin 15.07.2021 olması nedeniyle aşağıdaki sorularımın cevaplarını hızlıca bulabilmeme yardımcı olabilirsen çok memnun olurum.

a) THI primuss portalı üzerinden başvuru girişimi yaparken aşağıdaki ekran görüntüsünde yer alan “Educational background” kısmında hangi seçeneği seçmiştin. Universite mezunları için pek uygun bir seçenek göremedim.

b) Yine aynı kısımda genel not ortalamamı girmek istediğimde hata veriyor.Örneğin 2.63 girmeme izin vermiyor, ekteki gibi hata veriyor ama 2.6 girdiğimde sorun yok, siz de bu şekilde yuvarlayarak mı girmiştiniz (bu kısım da aynı ekran görüntüsünde yer alıyor.)

c) Bir de “Professional or vocational background” kısmına hangi bilgileri girmeliyiz, sen bu alana ne girmiştin? (bu kısmı 2. ekran görüntüsünde paylaştım)

Yardımların için şimdiden çok teşekkürler

Berrin
Berrin
2 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Sanıyorum aşağıda yazdığım kısma ait ekran görüntüleri yüklenmemiş, onları tekrar paylaşmak istedim.

Damla
Damla
2 yıl önce

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. kafama takılan bir soruyu sormak istiyorum. bazı üniversiteler yaşam maliyetlerini dönem başında banka hesabında bloke edilmesini istiyormuş. Bu her üniversite için geçerli mi?

Emre
Emre
2 yıl önce

Merhabalar,

Açıklayıcı bilgiler için çok teşekkür ederim. Öncelikle 2021/2022 Kış dönemi için THI’de yüksek lisans başvurusu yapacağım. Tüm dokümanlarımı uni-Assist üzerinden yükledim ve ödemeyi gerçekleştirdim. Şu an bir kaç eksik belgenin, noterden aslı gibidir belgesini alıp PTT ile uni-Assist’e postalayacağım. Aklıma takılan bir kaç durum var kabul alma konusunda.

  • Ben yaklaşık 4 yıllık tecrübesi olan bir makine mühendisiyim. Bu tecrübenin son 2 yılı Alman menşeili bir OM iş makineleri firmasında, ve hala çalışmaya devam ediyorum. Bu kabul konusunda yardımcı olur mu?
  • Ayrıca not ortalamam 2.83 ve IELTS Academic Band skorum 6.0. Lakin yaşadığım kulaklık problemi nedeniyle Listenin skorum 5.0 geldi. Yine de belgede CEFR Level B2 olarak görünüyor. Bu durumun kabul aşamasında olumsuz yönü olur mu?
  • Ayrıca geç kalmış durumda mıyım sizce?

Şimdiden yardımlarınız ve bu öğretici blog için teşekkür ederim.

Uğurcan
Uğurcan
2 yıl önce

Merhaba Şahin Bey ve Didem Hanım,

Ben Uğurcan Özkan. Almanya’da yüksek lisans yapmak istiyorum ancak lisans not ortalamam 4 üzerinden 2,38. Birkaç araştırma yaptığımda TUM bu durumda şartlı kabul verebiliyor ancak konsoloslukta sorun yaşanabiliyor veya 4 üzerinden 3,00 altında olan not ortalamalarına sahip kişiler kabul edilmiyor şeklinde farklı sonuçlara ulaştım.

Size iki sorum var; ben sahip olduğum not ortalaması ile TUM bünyesinde yüksek lisans yapabilir miyim ? Ya da yüksek lisans için alternatif olarak önerebileceğiniz ücretsiz eğitim veren bir üniversite var mı ?

Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

Sevgiler,

Uğurcan Özkan

Mert
Mert
1 yıl önce

Merhaba,

Technische Hochschule Ingolstadt Design Leadership Master bölümüne başvurmayı düşünüyorum. 3,1 ortalamam ve Ielts 6.0 Notum mevcut.
1) DAAD sitesinde okulun yurdu olmadığı ve öğrencinin kendisi bulması gerektiği yazıyordu. bu durum beni tedirgin etti. Ingolsdatta ev veya yurt bulabilir miyim ?
Bulunuyor ise tahmini bir fiyat verebilir misiniz ?
2)Ingolsdatta öğrenciler için iş imkanları nasıl almancam yok denecek kadar az çalışırsam ve ailemin desteği ile kolayca barınma ihtiyacımı çözebilir miyim ?
Teşekkürler şimdiden….

Tuna Dagdelen
Tuna Dagdelen
30 gün önce

Ben de bir makine mühendisi olarak sizin tercih ettiğiniz bölümü seçmek istiyordum lakin sadece summer term olarak açılıyormuş o yüzden diğer bölümlere başvuru yapacağım. Gerekli belgeler ile ilgili bir sorum olucaktı. Bütün belgeleri ıslak imzalı olarak mı hazırladınız? (ÖSYM Yerleştirme Sonuçları Belgesi vs.) Çünkü bu belgeleri gidip yerinden veya posta yoluyla almam gerekecek eğer böyle bir zorunluluk yok ise direkt online yükleyeceğim.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

14
0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x