Otto von Guericke Üniversitesi – Almanya’da Yüksek Lisans

Bugün Almanya’da yüksek lisans arayışında olduğum dönemde kabul aldığım bir başka üniversite olan Otto von Guericke Üniversitesi (OVGU)‘nden bahsedeceğim.

Otto von Guericke Üniversitesi’nde “Master in Operations Research and Business Analytics” programına başvurmuştum. Şimdi başvurduğum programa, programın başvuru koşullarına, başvuru belgelerine ve başvuru tarihlerine bakalım.

Otto von Guericke Üniversitesi – Almanya’da Yüksek Lisans

“Master in Operations Research and Business Analytics” Nasıl Bir Program?

Bu program data analizi, kompleks problemlerin modellenmesi ve optimizasyonu üzerine odaklanıyor. Dolayısıyla yöneylem araştırması, matematik gibi alanlarda bilginin güçlü olması gerekiyor.

Eğer ileride tedarik zinciri yönetimi, lojistik veya finans alanlarında çalışmak istiyorsan bu program senin için güzel bir tercih olabilir.

Başvuru Koşulları Neler?

1) Alman not sisteminde minimum 2,9 ortalama

Aşağıdaki tabloda 4’lük not sistemindeki ağırlıklı not ortalamanın Alman not sistemindeki karşılığını görebilirsin. Buna göre talep edilen not ortalamasını sağlaman için 4’lük sistemde minimum 2,73 ortalamaya sahip olmalısın.

Alman Not Sistemi4’lük Not SistemiAlman Not Sistemi4’lük Not Sistemi
14,002,13,27
1,13,932,23,20
1,23,872,33,13
1,33,802,43,07
1,43,732,53,00
1,53,672,62,93
1,63,602,72,87
1,73,532,82,80
1,83,472,92,73
1,93,4032,67
23,3342,00
Alman Not Sistemi

2) İngilizce seviyeni kanıtlayan belge

Eğer aşağıdaki belgelerden birine sahipsen, dil yeterliliğini ispatlayabilirsin.

  • TOEFL IBT (minimum 108 puan)
  • IELTS (minimum 7.0 puan)
  • CAE (minimum grade C)
  • Lisans eğitim dilini gösterir belge (Eğer eğitim dilin İngilizce ise)

3) Belirli kredilerde belirli alanlarda ders almış olmak

Bu kısmı daha net anlaşılması ve karışıklık olmaması adına İngilizce anlattım. Aşağıda görebileceğin gibi iki adet seçenek mevcut ve bunlardan birini sağlıyor olman yeterli. Bu konuyla ilgili detayları başvuru belgeleri arasında bulabilirsin.

Seçenek 1: min 45 ECTS in Economics, Business Administration + min 20 ECTS in Quantitative Modules

Seçenek 2: min 65 ECTS in Mathematics-Statistic modules

Başvuru Belgeleri Neler?

Belgeleri anlatmaya başlamadan önce bütün belgelerin İngilizce ya da Almanca olması gerektiğini hatırlatayım. Bu yüzden Almanca ya da İngilizce olmayan belgeni yeminli tercümana çevirttirmelisin.

1) Güncel ve eksiksiz CV

Buradaki en kritik nokta CV’nde açıklamadığın hiçbir zaman aralığının olmaması. Yani CV’ni her aktivite birbirini takip edecek şekilde hazırlamalısın. Eğitim ya da kariyerle ilgili bir aktivitede bulunmasan dahi (tatil, sosyal etkinlik gibi) zaman aralığı bırakmamak adına bunu belirtmelisin.

Eğer CV’nin Alman standardına uyup uymadığından emin değilsen, CV Nedir, Nasıl Hazırlanır? yazımıza da göz atabilirsin.

2) Diploma, diploma eki ve transkript

Üniversitenin öğrenci işlerinden “aslı gibidir” (“certified copy”) onaylı diploma ve diploma eki alabilirsin. Hiçbir şekilde orijinal diploma ve diploma ekini yüksek lisans başvurun için yollamamalısın. Çünkü bu belgenin tekrar çıkarılması mümkün olmayabilir ya da çok zahmetli olabilir.

Ayrıca transkriptini de yine öğrenci işlerinden alman mümkün. Bu belgenin aslını yollayabilirsin çünkü zaten üniversitenden birçok transkript alabilirsin. 🙂

3) İngilizce seviyeni kanıtlayan belge

Daha önce de bahsettiğim gibi İngilizce dil sınavı sonuçları ya da lisans eğitim dilini gösterir belgeyi (İngilizce ise) başvurun için kullanabilirsin.

Eğer lisans eğitimin İngilizce değilse, dil sınavları için elini çabuk tutmanı tavsiye ederim. Çünkü her tarihte sınav olmadığı için başvurunu geciktirmesini istemezsin.

Ayrıca lisans eğitiminin İngilizce olması durumunda, üniversitenin öğrenci işlerinden “üniversitemizin şu öğrencisi eğitim dili İngilizce olan şu bölümde okumuştur” şeklinde bir yazı alıp kullanabilirsin. İngilizce alacağın bu doküman seni birçok İngilizce sınav maliyetinden ve stresinden kurtaracaktır. Böylece başvuru tarihlerini yakalamanda da büyük avantaj sağlayacaktır.

4) Pasaport

Başvurundan önce geçerli bir pasaportunun olması gerekiyor. Bunun fotokopisini de belgelerinin arasına eklemelisin.

5) Aldığın lisans derslerinin değerlendirmesi

Overview of relevant modules from a previous academic degree” formunda, fikir vermesi adına, hangi kategoriler için nasıl dersler yazdığımı aşağıda belirttim.

Ben başvurumda daha önce bahsettiğim iki seçenekten ikisi için de doldurmuşum. 😳 O yüzden şimdi iki seçenek için de örnek verebilirim. 😅 Ama daha önce söylediğim gibi senin biri için doldurman yeterli.

Seçenek 1:

  • Quantitative Modules (min 20 ECTS)

Decision Analysis, Multicriteria Decision Making, Mathematics, Statistics

  • Economic and Business Modules (min 45 ECTS)

Economics, Financial Accounting, Engineering Economy, Cost Accounting, Engineering Management, Project Management, New Product Development, Entrepreneurship, Work Analysis & Design

Seçenek 2:

  • Mathematics and Statistics Modules (65 ECTS)

Mathematics, Linear Algebra, Statistics, Numerical Analysis, Statistical Quality Control, Optimization and Modelling, Deterministic and Stochastic Operations Research, Simulation, Production Planning, Graduation Project

6) Motivasyon mektubu

Motivasyon mektubunda neden bu programa başvurmak istediğini, kısaca şimdiye kadar neler yaptığını ve lisans bitirme tezini maksimum 400 kelime kullanarak anlatmanı bekliyorlar.

Almanya motivasyon mektubu yazımızdan nasıl yazabileceğini öğrenebilirsin. 🙂

7) Referans mektubu

Ayrıca staj ve iş deneyimlerini kanıtlayabilmen için mutlaka referans mektubu almanı tavsiye ederim. Bu belgede ismin, hangi aralıkta orada çalıştığın, görevlerin ve genel değerlendirmen gibi bilgiler bulunmalıdır.

Not: Ayrıca eğer benim durumum gibi evlilik sebebiyle soyadı değişikliğin söz konusuysa, uluslararası evlenme kayıt örneğini de dokümanlar arasına koymanı tavsiye ederim. Böylece bu belge oluşabilecek karışıklıkları giderecektir.

Otto von Guericke Üniversitesi Başvuru Tarihleri

Otto von Guericke Üniversitesi yüksek lisans programının güzel yanlarından biri de iki dönem de öğrenci alıyor olması. Dolayısıyla eğer başvuru tarihini kaçırırsan, bir sene beklemek zorunda değilsin.

Yaz dönemi başvurusu: 15 Ekim – 15 Aralik

Kış dönemi başvurusu: 15 Nisan – 15 Haziran

Uni-assist e.V. Başvurusu

Uni-assist e.V. Almanya dışında lisans eğitimi görmüş öğrencilerin belgelerini ön değerlendirmeye tabi tutan ve eğer belgeleri geçerli bulduysa Alman sistemine göre not dönüşümünü yapan bir kurum. Son birkaç yıldır Almanya’da birçok üniversite bu kurumla çalışıyor. Böylece değerlendirmede standartlaşmayı saglamış oluyorlar.

Eğer lisansını Almanya dışında tamamlamışsan, Otto von Guericke Üniversitesi bu program için yüksek lisans başvurusunu sadece Uni-assist e.V. üzerinden alıyor. Yani tekrar üniversiteye başvurmuyorsun Uni-assist e.V. dışında. Bütün belgelerini online olarak Uni-assist e.V. sistemine yükledikten sonra posta yoluyla onlara iletmen ve ücretini ödemen gerekiyor.

Bu kurum yapacağı değerlendirme için ilk başvurunda 75€ ücret alıyor. İnceleme sonucunda hazırladığı doküman üniversiteye (ve çoğunlukla başvurduğun programa) özel olduğundan her başvuracağın üniversite için tekrar servis ücreti alıyor.

İlk başvuru ücreti – 75€

İkinci başvurundan itibaren her başvuru – 30€

Şimdiden yüksek lisans başvurunda başarılar. 🙋🏼‍♀️

Paylaştığım bilgilerin başvuru yaptığım dönem olan 2019 yaz dönemine göre olduğunu belirtmek isterim. Dolayısıyla bundan sonraki başvuru dönemlerinde farklılıklar olabilir. Bu yüzden sıkıntı yaşamamak adına, güncel bilgiler için her zaman üniversitenin sitesini baz almalısın.

Ayrıca Almanya’da yüksek lisans başvurusu, Münih Teknik Üniversitesi ve Technische Hochschule Ingolstadt yüksek lisans başvuruları üzerine yazılarımız da ilgini çekebilir. Almanya’da iş bulmak için de Almanya iş bulmak – Almanya’da iş arama siteleri yazımıza göz atabilirsin.

Soruların varsa yorum kısmından sorabileceğin gibi, Instagram ya da Facebook‘tan da bize ulaşabilirsin. Bunun dışında YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsin. 🙂

Subscribe
Bildir
guest
16 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
Mert
Mert
4 yıl önce

Merhaba, burada not ortalaması ile ilgili bilgilendirme yaptığınız için buradan sorayım, TUM veya Ingolstadt yazısında bahsi geçmemiş.
1-Bu Alman sisteminde 2,9 aranması her okulda ortak mı acaba bilginiz var mı?
2-Ben Almanca bir yüksek lisans bölümüne başvurmak istiyorum, Türkiyede bilgisayar mühendisliği (Informatik) okuyorum şu an 3. sınıfım ve DSH-2 belgem var, okulun eğitimi %100 Almanca bizim. İngilizce bölüme başvurmakla arasında ne tip farklar vardır bir bilginiz veya tavsiyeniz var mı, bildiğiniz avantaj veya dezavantaj olabilecek durumlar hakkında.

Lisans için epey bilgim olsa da yüksek lisans için yok denecek kadar az, uluslararası öğrencilere Almanca yüksek lisans gibi bir durum var mı onu bile bilmiyorum. Önümüzdeki sene yavaş yavaş başvurmaya hazırlanacağım yeterlilikleri sağladığım taktirde. Mezun olduğumda burada 4 üzerinden 2.9-3 civarı bir ortalamam olması muhtemel bu arada.

KV
KV
4 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Hello, I cannot find your e-mail adresses. I have some question about that and I cannot see any info about them at website can u cantact with me ?

KV
KV
4 yıl önce

Merhaba sitede mail adresinize ulaşamadım. Birkaç konuda size danışmak istiyorum. Mail adresinizi yazarsanız veya mailden ulaşırsanız sevinirim.

Bahtınur
Bahtınur
4 yıl önce

Merhaba,
Yüksek lisans ücretleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Araştırdığımda bazı siteler okulların ücretsiz olduğunu bazılarında ise okulların ücretli olduğu yazıyor?Sağlıklı bir bilgi bulamadım 🙁

Beyza
Beyza
3 yıl önce

Merhaba,
Bu programı da inceledim sayenizde 🙂 Bu programa sadece uni-assist üzerinden bu belgeleri yolluyoruz sanırım, über uni assist yazıyor application için. Ayrıca bir yere yükleme var mı ?
Teşekkürler 🙂

Sinem
Sinem
2 yıl önce

Merhaba, bölümün sitesinde motivasyon mektubu ve lisans tezimizi yazmamız gereken bir pdf dosyası var ve maksimum kelime sayısı da belirtilmiş ama verilen kutucuklara sığmıyor o kadar karakter. Siz başvururken de böyle miydi format?

https://www.isp.ovgu.de/manec_media/Master/ORBA/WS+2020+ORBA_Motivation_Letter_Form.pdf

Sinem
Sinem
2 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Teşekkür ederim 🙂

Ela
Ela
2 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Merhaba, mezun olduğumuz lisans bölümünde tez veya proje bulunmuyorsa pdf’teki ikinci bölümü direkt olarak boşu birakmaliyiz?

Ela
Ela
2 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Çok teşekkür ederim, iyi günler

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

16
0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x