Almanya Göç Yasası

Almanya Göç Yasası

Yeni Almanya Göç Yasası 1 Mart 2020‘de yürürlüğe girdi. Haziran 2019’daki bu yasa değişikliğinin amacı Almanya’nın uzman eleman eksikliğini kapatmak ve iş gücü eksikliği hissedilen alanlardaki iş gücüne en kısa zamanda ulaşmak. Yasanın getirdiği yenilikleri Bundesregierung üzerinden okuyabilirsiniz. Uzmanların tahminine göre Almanya’daki çalışan eksikliği şu an 1.2 milyon. Yaşlanan nüfusla beraber bu açığın artmasını bekliyorlar.

Halihazırda üniversite mezunu olup belli bir alanda çalışan insanlara yönelik olan eski yasa güncellendi. Bu yasayla beraber artık meslek sahibi kişiler de Almanya’da iş bulduğu takdirde ve belli bir Almanca bilgisine sahipse sıkıntısızca bu yasadan yararlanıp Almanya’da sahip oldukları işlerde çalışabilecekler.

Almanya Göç Yasası

Bu yazımızda Almanya göç yasasındaki yenilikler, uzman açığı olan meslekler, Almanya İş Arama Vizesi’nde istenen belgeleri detaylıca anlattık.

Almanya göç yasasındaki yenilikler

Nitelikli bir mesleki eğitimi olduğunu belgeleyen (Meslek lisesi diploması, yüksek okul ve üniversite diploması) ama henüz Almanya’da bir iş sözleşmesi olmayanlar iş aramak üzere altı aylık oturma izni alabilecek. İş arayanlar bu süre zarfında deneme amaçlı on haftaya kadar çalışabilecekler veya staj yapabilecekler; bunun için B1 – B2 düzeyinde Almanca bilinmesi ve geçimi için yeterince parasının bulunması.

Bir firma AB dışından bir ülkeden eleman almak istediğinde şimdiye kadar İş Kurumu, önce uygun nitelikte bir Alman veya AB vatandaşı olup olmadığını kontrol ediyordu. Bu öncelik incelemesi yeni Almanya Göç Yasası ile kalkıyor.

AB dışı ülkelerden uzman eleman göçü “eleman açığı bulunan meslekler” tanımlamasıyla sınırlı tutulmayacak.

Uzman açığı olan meslekler

Şu an Almanya’da uzman eksiği olan meslekler: doktorlar, psikoterapistler ve sağlık bakım elemanları, bilişim uzmanları, mühendisler ve inşaat sektörü teknik elemanları, havacılık ve uzay teknolojileri uzmanları, mekatronik, elektroteknik, enerji teknolojileri ile matematik, yazılım, doğa bilimleri ve teknoloji alanlarından başka meslek uzmanları.

Almanya İş Arama Vizesi belgeleri

Almanya İş Arama Vizesi için gereken belgeleri aşağıda belirttik.

Belge 1:

Almanca dilinde eksiksiz olarak doldurulup ve başvuru sahibi tarafından imzalanan 2 adet başvuru formu. İkamet Yasası’nın 54. maddesinin 2. fıkrasının 8. bendine göre başvuru sahibinin el yazısıyla imzalanan 1 adet açıklama yazısı.

Belge 2:

Pasaport (bkz. 20 no’lu Bilgi Notu)

Belge 3:

2 adet vesikalık fotoğraf (bkz. 20 no’lu Bilgi Notu)

Belge 4:

Mesleki gelişimi açıklayan özgeçmiş, karneler, diplomalar vs.

Belge 5:

Alman yükseköğrenim diploması veya tanınmış yabancı yükseköğrenim diploması veya Alman yükseköğrenim diplomasıyla kıyaslanabilir bir yabancı yükseköğrenim diploması

Yabancı yükseköğrenim diplomanızın tanınmış veya kıyaslanabilir olup olmadığını, ANABIN veri tabanında sorgulayabilirsiniz.

Başvurunuza aşağıdaki belgeleri de eklemelisiniz:

Mezun olduğunuz yüksekokul / üniversitenin ANABIN’de “H+” ile değerlendirildiğini gösterir belge

Mezuniyet belgenizin „eşdeğer“ kategorisinde yer aldığını gösterir belge. Diplomanıza uygun mezuniyet belgesini belirttiğinden emin olmalısınız. Eğer denk değilse, mutlaka diploma supplement belgenizi de ibraz etmelisiniz. Lisans mezuniyetiniz ANABIN denklik şartlarına uygun ise, başvurunuz için yeterlidir.

Doktorlarda yabancı yükseköğrenim diplomasının kıyaslanabilirliği, Federal Tıp Doktorları Yönetmeliği’nin (BÖA) 10. maddesi uyarınca doktorluk mesleğinin icrası için verilen izinle (Approbation) teyit ediliyor. Doktorlarda ve sağlık sektörü çalışanlarında, konsolosluk iş arama vizenizi yalnızca Federal Tıp Doktorları Yönetmeliği’nce (BÖA) verilen çalışma izninizi ibraz ettiğinizde onaylıyor.

Belge 6:

İş arama planınızla ilgili bilgilerin bulunduğu motivasyon yazısı (iş sektörü, bölge, planlanan ikamet yeri/konaklama vs.)

Belge 7:

İş arama amaçlı yaptığınız hazırlıkları gösterir belgeler (Eğer varsa)

Belge 8:

Geçiminizi sağlayabildiğinizi gösteren belge (örneğin hesap ekstreleri)
İkamet Yasası’nın 66.-68. maddeleri uyarınca, Almanya’da Yabancılar Dairesi’nde düzenlenen olan bir taahhütnameyi ibraz ettiğinde, üzerinde ikamet amacı olarak “iş arama” ve “maddi yeterlilik kanıtlanmıştır” notlarının bulunması gerekmektedir. “Maddi yeterlilik inandırıcı bulunmuştur” notu genelde yeterli değildir. Bloke hesabı açma opsiyonu da mevcuttur. (bkz. 25 no`lu Bilgi Notu)

Belge 9:

Sağlık sigortası: A/T 11 belgesi. Eğer bu belge yoksa, seyahat sağlık sigortası (bkz. 1a no’lu Bilgi Notu)

Eğer Almanya’da sponsorunuz olacaksa, Sorumluluk Belgesini (Verpflichtungserklärung) isterken geliş amacını “iş arama” olarak yazdırman gerekli. Eğer “Ziyaret (Besuch)” yazdırırsan bloke hesap açtırman gerekecektir.

Bloke hesap açtırmak için Almanya bloke hesap yazımızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıca vize görüşmesine giderken 75 Euro (Euro cinsinden) başvuru ücretiyle beraber 100 lira da bulundurmanız yararlı olur.

Eğer Almanya’da nasıl iş bulacağınızı düşünüyorsanız Almanya iş bulmak – Almanya’da iş arama siteleri ve How to Find a Job in Germany yazılarımıza göz atabilirsiniz. Ayrıca Tips for a Successful Interview‘ da başarılı bir görüşme için size yardımcı olacaktır.

Sorularınız varsa yorum kısmından sorabileceğiniz gibi, Instagram ya da Facebook‘tan da bize ulaşabilirsiniz. Bunun dışında YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsiniz. 🙂

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

4
0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x