Almanya'ya Nasıl Gidebilirim

Almanya’ya Nasıl Gidebilirim?

Almanya’ya Nasıl Gidebilirim?

Uzunca bir aradan sonra herkese merhaba,
Taşınma süreci, sınav dönemi ve yeni yıl sonrasında iş yoğunluğu derken yeni konulara zaman ayıramadık. Arada kişisel nedenlerle Türkiye’ye de gitmek zorunda kalınca blog için zaman bulamadık.
Bu süreçte sizlerden gelen sorulara en hızlı şekilde cevap vermeye çalıştık. Bugün Covid-19 salgını nedeniyle evde kalma olanağı bulduğumuz için sizlerden en yoğun şekilde aldığımız “Almanya’ya nasıl gidebilirim” sorusunu yanıtlayacağım.

#EvdeKal #EvdeHayatVar

Almanya’da Staj Yeri Bulmak

Üniversitede öğrenciyken Almanya’ya staja gelmek kariyerin için kesinlikle pozitif bir etki yapacaktır. Alanına göre sonrasında staj yaptığın şirkette kalma ihtimalin de var tabii ki. Ama bu süreç biraz zahmetli ve umut kırıcı olabiliyor.

Açıkçası staj yeri bulmak hiç de kolay değil. Staj yeri bulmanın, Almanların dediği gibi, Vitamin B ilk ve en kolay yolu. Vitamin B, bizim deyimimizle torpil. Almanya’da da olduğu için ona özel bir isim dahi vermişler. Eğer tanıdığın ya da tanıdığının tanıdığı varsa, çok rahatlıkla ve belki de hiç görüşme yapmadan staj yeri bulabilirsin. Bu kısımda bu konudan daha fazla bahsetmeme gerek yok. Zaten referansın olsaydı, şu anda bunu okumak yerine vize başvurunla ilgili araştırma yapıyor olurdun.

Diğer bir yol ise, Linkedin ya da Xing üzerinden ilgilendiğin alandaki şirkette çalışan kişilerle iletişim kurmaya çalışman. İnsan Kaynakları ya da istediğin alanda çalışanlar açılan bir kapı olabilir. Bu noktada bu platformlarda aktif olan insanları bulman önemli. Kimler bağlantı kurmaya, kimler mesajlarına geri dönmeye meyilli bunu analiz ettikten sonra o kişilere yoğunlaşmak yararlı olacaktır.

Diğer yol ise herkesin bildiği gibi şirketlerin kariyer sitelerindeki ilanlar üzerinden yapılan başvurular. Açıkçası ön yazın ve CV’in gerekli keywordleri içermiyorsa başvurun dikkate alınmayacaktır. Bu yüzden kendine uyan ve ilgilendiğin staj pozisyonuna başvurman. Genelde en önemli beklenti en üstte yer alır. Bu beklentilerin en az yüzde 70’ine sahip olman başvurunun ilerlemesi için önemli.

Ama unutmamak gerekiyor ki, bu süreç gerçekten zahmetli ve stresli. Staj yeri bulmak çok çok zor ama imkansız değil. Daha çok başvuru yapmak gerekli, daha fazla çabalamak gerekli.

Staj yeri aramaya başlamadan önce CV ve Önyazı yazılarımıza bakabilirsin. Ayrıca Almanya’da Staj Yeri Bulmak yazım da yardımcı olacaktır.

Almanya’da Yüksek Lisans

Almanya’da yüksek lisans açıkçası Almanya’da yaşama açılan en kolay kapı. Bunun için üniversite eğitimin sırasında not ortalamana dikkat etmen gerekli. Hangi üniversiteden mezun olduğun çok önemli değil. Önemli olan Almanya’da yüksek lisans için vizyonunun ve ayrıca bunun için isteğinin olması. Eğer ortalaman düşükse daha fazla başvuru yapmalısın, ilgilendiğin alanı geniş tutmak zorunda kalabilirsin.

Üniversiteden mezun olduktan sonra da buraya gelip burada kalmak o kadar kolay ki. Tek yapman gereken alanındaki ihtiyaç duyulan konulardan birinde tezini yazman ve kendini donatman. Sonrasında buradaki şirketlerde kendini kabul ettirmen daha kolay olacaktır.

Ayrıca yüksek lisans sırasında en az bir dönem staj yapacak olman, alanını tanımana, kendini geliştirmene ve alanının ihtiyaçlarını anlamana yardımcı olacaktır.

Ortalaman yüksek değilse, Almanca bölümlere de başvurman yararına olacaktır. İngilizce bölümlere yurt dışından başvuru çok fazla olduğu için kabul şartları biraz daha ağır. Bu noktada özellikle ortalamaya dikkat ediyorlar. Eğer Almanca bölümde okursan sonrasında iş görüşmelerinde çok yararını göreceksin, teknik kelimeleri öğrenmeye çalışmak zorunda kalmayacaksın, fakat İngilizce bölüm okurken de Almancanı geliştirmen mümkün tabii ki.

Ne kadar başvuru yaparsan, şansın o kadar fazla olacaktır. O yüzden Almanya’da yüksek lisans başvurusu yazımı inceleyerek başvuru dönemlerini, başvuru şartlarını ve nereden ilgi alanındaki bölümleri, programları bulabileceğini öğrenebilirsin.

Bugünlerde dikkat edilecek bir başka konu da Euro kuru. Euro kurunun arşa yükselmesi nedeniyle aylık harcamaları karşılamak zorlayıcı olacaktır.

Almanya’ya nasıl gidebilirim? Almanya’da yüksek lisans başvuru koşulları neler? Not ortalaması önemli mi?

Almanya’ya İş Bularak Gelmek

Eğer Türkiye’de hali hazırda deneyimli bir çalışan, kendi alanında yetkin biriysen, senin için en mantıklı yol Almanya’da iş bulduktan sonra Almanya’ya gelmek olacaktır. Bunun için staj yeri bulmakta olduğu gibi iş arama yollarına başvurabileceğin gibi eğer Alman şirketinde çalışıyorsan, iç ilanlar aracılığıyla da gelebilirsin. En acısız ve en hızlı yol kesinlikle iç ilanlar olacaktır. Zaten şirketin yapısını bildiğin için burada da çok benzer bir çalışma ortamıyla karşılaşman olası.

Almanya’da iş bulmayı detaylı olarak anlattığımız How to Find a Job in Germany ve Almanya iş bulmak – Almanya’da iş arama siteleri yazılarımız iyi bir rehber görevi görecektir.

Almanya İş Arama Vizesi

Almanya, yetişmiş eleman, usta ya da meslek sahibi insan eksikliğini gidermek ve iş gücünü artırmak amacıyla çıkarmış olduğu yasayla, elinde ustalık belgesi olan ya da yüksek eğitimini tamamlamış kişilere, Almanya’da iş arayabilmeleri için iş arama vizesi vermeye başladı. Bu vize sayesinde Almanya’ya gelip yerinde araştırma yapıp şirketlerle direkt iletişim kurmayı deneyebilirsin. Bu 6 aylık vize sayesinde Almanca dil öğrenimine burada devam ederken aynı zamanda iş arayabilirsin. Aylık 900 Euro gibi bir miktarı bankada bloke hesap açtırarak, bloke hesabına yatırmalısın. Bloke hesapla ilgili detaylı bilgiyi Almanya Bloke Hesap yazısında bulabilirsin. Öncesinde birkaç Almanca kurunu Türkiye’de tamamlamak, yapmış olduğun iş başvuruları ve şirket araştırmaları ya da şirketlerle karşılıklı mailleriniz vizeyi almanı kolaylaştıracaktır.

Detaylı bilgi için bu Make it in Germany‘yi incelemeni öneririm.

Umarım Almanya’ya Nasıl Gidebilirim sorusunun cevabını bulabilmişsindir ve yararlı bir yazı olmuştur.

Soruların varsa yorum kısmından sorabileceğin gibi, Instagram ya da Facebook‘tan da bize ulaşabilirsin. Bunun dışında YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsin. 🙂

Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
Büşra A.
Büşra A.
3 yıl önce

Merhaba,
Yazılarınız için çok teşekkürler, bloga büyük emek vermişsiniz. Aslında yazacağım yorum biraz ilgisiz ama en güncel yazınız bu olduğu için buraya yazıyorum. İzninizle birkaç soru soracağım, umarım görürsünüz.
1) Şöyle ki ben Türkiye’de uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans yapıyorum ve doktoraya Almanya’da devam etmek istiyorum. Sizce Almanya’da yüksek lisansa mı yoksa doktoraya kabul almak mı daha kolay?
2) Almanya’da sosyal bilimler alanında kabul almak kolay mı zor mu? Ortalamamızın ve İngilizce puanımızın iyi olduğunu varsayarsak? Almanya’nın mühendisler ve diğer teknik çalışanlar için kabul alması kolay bir ülke olduğunun farkındayım ancak sosyal bilimler için çok daha zorlu bir süreç mi var?
3) Benim için en can alıcı kısmı burs bulmak. Açıkçası part time çalışabilirim asla problem değil ancak okuldan burs almamız zor mu? Yani doğrudan research assistant olarak burslu kabul almak söz konusu mu yoksa okul hiçbir şekilde buna karışmıyor mu? Açıkçası sosyal bilimlere burs veren kurum olarak sadece DAAD’ı biliyorum, tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim. Ve son olarak naçizane bir öneri sunmak isterim. Eğer farklı alanlardan arkadaşlarınızın da tecrübelerini aktarmış olursanız çok verimli bir kaynak yaratmış olursunuz.
Umarım fazla olmamıştır sorular. Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

2
0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x