Cinque Terre Gezi Rehberi ve Cinque Terre’de Gezilecek Yerler

Cinque Terre Gezi Rehberi ve Cinque Terre’de Gezilecek Yerler

Cinque Terre’nin rengarenk İtalyan köylerinde şahane manzaralara tanık olduk ve inanılmaz lezzetler tattık! “Cinque” İtalyancada beş demek, “terre” ise toprak anlamına geliyor ve beş köyden oluşan bölgeyi anlatıyor. İşte Cinque Terre gezi rehberi ve Cinque Terre’de gezilecek yerler!

Cinque Terre Gezi Rehberi ve Cinque Terre’de Gezilecek Yerler

Bu yazımızda Cinque Terre’ye ulaşım, Cinque Terre’de gezilecek yerler, Cinque Terre’de konaklama ve Cinque Terre’de yeme içmeyi detaylıca anlatıyoruz. Ayrıca Cinque Terre yürüyüş rotaları ve Levanto gezi rehberi yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Cinque Terre’ye ulaşım

Cinque Terre köylerine en rahat ulaşım trenle diyebiliriz. Eğer arabayla bu bölgeye gelmek istiyorsanız ya Levanto’da ya da La Spezia’da aracınızı tren istasyonunun yanındaki ücretli park yerlerine park ederek trenle köylere geçmenizi tavsiye ederiz. Çünkü köylere araçla direkt ulaşım çok kolay değil. Yollar çok dar ve virajlı. Zaten köylerin merkezine arabayla inmeniz de çoğu noktada mümkün değil.

Diğer bir alternatif de motor kiralamak. Bu şekilde köylere arabaya nazaran daha rahat ulaşabilirsiniz.

Trenle ulaşım için dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta o gün grev olup olmayacağı. İtalya’da trenlerdeki grevler neyseki planlı yapılıyor ve eğer o gün için bir şey planlanmışsa herhangi bir turist ofisinden bunu öğrenebiliyorsunuz. Bizim gittiğimiz dönemde de bir gün greve denk geldik. Grev olduğu günlerde tren seferlerinde hiçbir garanti verilmiyor. Bu yüzden planlarınızda olası grevleri göz ardı etmenizde fayda var.

Eğer bir günde birden fazla köye gidecekseniz ya da köyler arasında hiking yapacaksanız, Cinque Terre card almanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde çok daha uyguna gezebilirsiniz. Bu kartın ücreti kişi başı 18,5 Euro ve herhangi bir turist infodan alabilirsiniz. Eğer sadece bir köyde vakit geçirmeyi planlıyorsanız normal gidiş dönüş tren bileti almanızı öneririz. Bu şekilde gidiş dönüş bilet Cinque Terre içerisinde kişi başı 10 Euro’ya denk geliyor.

Cinque Terre’de gezilecek yerler

Cinque Terre’nin mutlaka görülmesi gereken beş köyü sırasıyla: Monterrosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola ve Riomaggiore! Bu köyler ve sahil şeridi UNESCO dünya mirası listesine de girmiş!

Tarihi 11. yüzyıla dayanan Cinque Terre’nin en eski köyleri Monterosso al Mare ve Vernazza. Diğer köyler ise daha sonra oluşturulmuş.

Köylerdeki pastel renkli binaları izleyerek dolaşmak çok keyifli! Ayrıca her köyde teraslar oluşturmuşlar ve üzüm bağları, zeytin ve limon ağaçları dikmişler. O kadar güzeller ki hayran olmamak mümkün değil. Aşağıda köylerdeki plajlar, manzara noktaları ve yemek yerleri hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Monterosso al Mare

Monterosso al Mare eski ve yeni merkezi olmak üzere ikiye ayrılan ve limon ağaçlarıyla meşhur bir köy.

Plaj

Monterosso Cinque Terre köyleri arasında en güzel ve geniş plaja sahip olan köy. Asıl sezon Temmuz, Ağustos olmasına rağmen, deniz Haziran’da da şahane diyebiliriz. Plaj çakıllı olduğu için inanılmaz berrak bir deniz sizi karşılıyor. Eğer çakılda yürümekte zorlanıyorsanız, deniz ayakkabısı giymeyi tercih edebilirsiniz. 

Plajın paralı kısmı olduğu gibi küçük bir alanda halka açık olan kısmı da var. Halka açık olan kısımda kendi havlunuzu, şemsiyenizi getirip zaman geçirebilirsiniz.

Plajın paralı kısmında ise yaklaşık kişi başı 14 Euro’ya şezlong ve şemsiye kiralayabiliyorsunuz. Açıkçası bizce kiralamanıza değiyor çünkü plaj çakıllı olduğu için bir süre sonra yerde uyuşuyor insan ve şemsiyeniz olmayınca güneş de baya yakıyor.

Ayrıca hafta sonu inanılmaz dolu olduğunu söylemiş olalım. Eğer hafta sonu plajda yer bulmak istiyorsanız olabildiğince erken gitmenizde fayda var. Hatta eğer zamanınız varsa hafta ortası gitmenizi tavsiye ederiz.

Plajdan kısa süreli çıkmak istediğinizde görevliden üzerinde “Pass” yazan bir taş alıyorsunuz ve böylece geri döndüğünüzde yerinizi korumuş oluyorsunuz.

Bizim en sevdiğimiz plaj burası oldu! Yaklaşık bir günü komple burada geçirdik. 😅

Statua del Gigante

Sahildeki kayanın üstünde yer alan 14 metre yüksekliğindeki bu heykel, heykeltraş Arrigo Minerbi tarafından yapılmış ve tek kelimeyle büyüleyici. Maalesef İkinci Dünya Savaşı’nda köy bombalandığında büyük zarar görmüş. Bu yüzden günümüzde heykelin kolları yok.

Google Maps: Statua del Gigante

Punta Mesco

Punta Mesco eğer hava açıksa Cinque Terre’nin beş köyünü de görebileceğiniz bir manzara noktası. Bizim zaman kısıtlı olunca bu noktaya yürümemiz mümkün olmadı ama zamanınız varsa tavsiye edebileceğimiz bir manzara noktası. Ayrıca burada bir de antik kilise kalıntıları da var. Tren istasyonundan manzara noktasına yaklaşık 45 dakikada yürüyebilirsiniz.

Google Maps: Punta Mesco

Parrocchia S. Giovanni Battista

Köydeki ufak katolik kilisesini de gelmişken görebilirsiniz. Binanın dışındaki siyah çizgili dizaynını içeride de devam ettirmişler.

Il Massimo della Focaccia

Burası inanılmaz lezzetli pizza dilimleri ve sandiviçler alabileceğiniz tren garının hemen yanındaki bir fırın. Biz margaritha pizzasına ve patlıcanlı ve pestolu sandiviçine bayıldık!

Google Maps: Il Massimo della Focaccia

Vernazza

Vernazza Cinque Terre ulusal parkının görülmesi gereken bir diğer köyü. Aynı zamanda ulusal parktaki tek doğal limanı olan köy. Köydeki birçok yerel kafe ve restoranda keyifli ve rahatlatıcı zaman geçirmeniz mümkün.

Plaj

Vernazza plajı çok çok küçük ve birçok ufak tekneye ve kayığa ev sahipliği yapıyor. Bu plajın dışında denize girebileceğiniz alan tamamen kayalık ve bu kayaların arasından dikkatlice denize inip çıkmanız gerekiyor. Biz deniz ayakkabısı olmadan kayalıklardan denize girdik ama bir daha girecek olsak deniz ayakkabısı giyeriz kesin. Kayıp düşme riskini de düşününce dikkatli olmakta fayda var. Kayalık alandaki büyük kayalarda güneşlenmek bir hayli keyifli diyebiliriz. Kayalıklar sayesinde deniz çok berrak ve güzel. Yüzdüğümüz bu alana limandaki kilisenin yanından yürüyerek ulaşıyorsunuz.

Chiesa di Santa Margherita di Antiochia

Piazza Marconi meydanındaki bu ufak kilise sade mimariye sahip. Bu kadar gelmişken bakabilirsiniz.

Castello Doria

Doria kalesi 15. yüzyılda köyü korsanlardan korumak için yapılmış. Tepesinden Vernazza’yı izleyebiliyorsunuz. Giriş ücreti kişi başı 2 Euro. Açıkçası kaleye tırmandık ama zaten Vernazza çevresinde yaptığımız uzun yürüyüşlerle gördüğümüz manzaralara benzer bir manzara gördük. Bu yüzden çok da para verilecek bir nokta değil diye düşünüyoruz.

Google Maps: Castello Doria

Manzara noktaları

Monterosso al Mare ve Venazza arasındaki yürüyüş yolunda bulunan manzara noktasından Vernazza’nın pastel binalarını ve limanını görebilirsiniz. Köyün merkezinden buraya yürümek yaklaşık 15 dakika sürüyor.

Google Maps: Vernazza manzara noktası

Ayrıca Vernazza ve Corniglia arasındaki yürüyüş yolu üzerinde de şahane bir manzara noktası var. Onu da aşağıda paylaştık.

Google Maps: Vernazza manzara noktası

Pippo a Vernazza

Bu restoranda bölgeye özgü pesto soslu ve midyeli trofie makarnası yedik ve bayıldık. Bizce mutlaka uğranması gereken salaş bir restoran.

Google Maps: Pippo a Vernazza

Corniglia 

Corniglia Cinque Terre’deki diğer köylerin aksine direkt olarak deniz kenarında değil ve bu yüzden bir limanı yok. Buraya trenle gelecekseniz tren deniz kenarında indiriyor ve sonrasında köye ulaşmak için dik merdivenleri tırmanmanız gerekiyor. Yaklaşık 370 merdivenden bahsediyoruz. 😅 Ayrıca seyrek de olsa sahilden köye çıkan küçük bir otobüs de var. Denk gelirseniz ona da binebilirsiniz tabi. Ulaşımının biraz daha zor olmasından dolayı diğer köylere nazaran daha az turist gördük biz.

Bu köy konumu nedeniyle balıkçılıktan çok tarım köyü ve set şeklinde oluşturdukları üzüm bağları var. Köyün beyaz şarabı meşhur.

Köy via Fieschi (Fieschi sokağı) üzerine kurulu ve dar sokaklarıyla meşhur. Bunun dışında köyün ismi ise köyün sahibi Romalı aileden geliyor.

Manzara noktaları

Vernazza’dan Corniglia’ya yürürken Corniglia manzarası görebileceğiniz noktayı aşağıda paylaştık.

Google Maps: Corniglia manzara noktası

Uçsuz bucaksız deniz manzarası için aşağıdaki konuma gidebilirsiniz. Burası köyün ana sokağının en sonunda yer alıyor. Özellikle gün batımında çok keyifli bir nokta. Buradan diğer Cinque Terre köylerini de görmeniz mümkün.

Google Maps: Corniglia manzara noktası

Ristorante La Posada

Burası deniz manzarası ve lezzetli yemekleriyle keyifli vakit geçirebileceğiniz bir restoran. Biz farklı bruschetta’larına (ekmek dilimi üzerine sos, kuru et,…), çipurasına ve karışık ızgara deniz ürünlerine bayıldık. Ayrıca bölgenin beyaz şarabı da çok güzel. Yazının devamında ismini paylaştık. ☺️

Google Maps: Ristorante La Posada

Manarola

Cinque Terre ulusal parkındaki bir diğer görülmesi gereken köy ise Manarola. İsminin İtalyanca ”Magna roea” yani “Büyük tekerlek”’ten geldiğini düşünüyorlar.

Plaj

Bu köyün plajı da Vernazza gibi baya kayalıklı ve ufak. Hatta burada çakıllı alan da yok. Bu yüzden bizce yüzmesi çok keyifli değil.

Manzara noktası

Aşağıdaki noktadan köyün manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

Google Maps: Manarola manzara noktası

Chiesa di San Lorenzo

13. yüzyılda inşa edilen bu kilise Cinque Terre’nin isimsiz bir ressamından iki resim barındırıyor. Kilisenin içerisi çok aydınlık ve hemen kilisenin çıkışında karşınızda bulunan saat kulesinin oradan köyün manzarası çok güzel.

Nessun Dorma

Bu restoranda köyün manzarasını izleyerek yemek yemeniz mümkün. Ayrıca kişi başı 80 Euro’ya şarap deneyimi (şarap tadımı + üzüm bağlarında tur) ve kişi başı 60 Euro’ya pesto deneyimi (pesto yapımı + tadımı) yaşayabiliyorsunuz. Detayları Nessun Dorma’da bulabilirsiniz. Fiyatlar bize uçuk geldiği için biz katılmadık.

Gelateria Sorbetteria Gelateria 5 Terre

Buranın dondurmasının tadına bayıldık! Üstelik sürdürülebilirlik konusunda aksiyon aldıkları için ayrı bir takdir ettik. Dondurma yanında plastik kaşık yerine sert bir bisküviden kaşık veriyorlar. Böylece plastik atık oluşmuyor.

Google Maps: Gelateria Sorbetteria Gelateria 5 Terre

Riomaggiore

Cinque Terre’nin çok sevdiğimiz bir diğer köyü de Riomaggiore.

Plaj

Köyde liman tarafından denize girmek isterseniz hep kayalıklı. Burada denize atlayan insanlar bile vardı ama bizce gereksiz bir çılgınlık. Aşağısı komple kaya! 😳

Ayrıca liman tarafındaki kayalarda oturup gün batımını izlemek şahane!

Limanı geçtikten sonra sola doğru yürürseniz köyün çakıl ve kayalardan oluşan başka bir plajına geliyorsunuz. Burası bizce çok çok daha uygun bir yer denize girmek için.

Google Maps: Spiaggia di Riomaggiore

Manzara noktası

Via San Giacomo’dan yürüyerek köyün manzarasını görebileceğiniz aşağıdaki noktaya geliyorsunuz. Riomaggiore’nin rengarenk evleriyle özellikle akşama doğru buradan şahane fotoğraflar çekebilirsiniz.

Google Maps: Riomaggiore manzara noktası

Il Pescato Cucinato

Buradan take-away kızarmış deniz ürünleri alıp limanda vakit geçirebilirsiniz. Biz karışık bir paket yaptırdık ve yediğimiz her şeye bayıldık. Özellikle kalamar ve hamsi çok lezzetliydi.

Google Maps: Il Pescato Cucinato

Cinque Terre’de konaklama – Cinque Terre gezi rehberi

Biz kamp yapacağımız için Levanto’da kalmayı tercih ettik ve buradan Cinque Terre köylerini trenle gezdik. Cinque Terre’nin hemen sınırında olan Levanto da inanılmaz şirin bir köy olduğu için bizim için şahane bir karar oldu. Kampımızı Camping Albero D’Oro’da yaptık ve çok memnun kaldık. Kamp yerinin detaylı değerlendirmesini Levanto gezi rehberimizde bulabilirsiniz. 

Cinque Terre’de yeme içme

Cinque Terre gezi rehberi yazımızda bu bölgede mutlaka denemeniz gereken şeyleri sizin için özetledik.

Pesto

Pesto bölgenin en önemli ürünü. Hangi köye giderseniz gidin mutlaka pesto denemenizi öneririz. Pestoyu deniz ürünleriyle, sandiviçlerde ve makarnada kullanıyorlar ve tadı çok yakışıyor.

Makarna

Bölgeye özgü trofie makarnası da mutlaka denemeniz gereken yemekler arasında. Bu makarnayı pestolu alarak ikisini aynı anda da deneyebilirsiniz.

Pizza

Her köyde bulabileceğiniz dilim pizzalar da baya lezzetli. Buradan ayrılmadan önce mutlaka deneyin deriz!

Deniz ürünleri

Ligurya’nın bu balıkçı köylerinde deniz ürünleri çok taze. Bizce özellikle çipura ve kılıç balığı, karides, kalamar ve ahtapot inanılmaz lezzetli. Çok sevmeseniz bile mutlaka deneyin fikrinizin değişme ihtimali çok yüksek. Açıkçası çok yemek seçen biri olarak ben bile bayıldım lezzetlerine! Ayrıca deniz ürünlerinin neredeyse hepsi pestoyla servis ediliyor ve inanılmaz yakışıyor gerçekten. Hiç bu kadar tahmin etmezdik, İtalyanlar bu işi biliyor!

Şarap

Eğer bizim gibi yumuşak içimli şaraplardan hoşlanıyorsanız size bir de beyaz şarap önerimiz olacak! La polenza zuara! Tadına bayıldık ve balıkla şahane oluyor.

Zeytinyağı

Bölgedeki zeytinyağları çok lezzetli ve her yemeklerinde bol bol kullanıyorlar. Dahası restoranlarda zeytinyağı isterseniz, ikram edecekleri değişik ekmeklerle bunları deneyebilirsiniz. Çok keyifli oluyor bizden söylemesi.

Böylece Cinque Terre gezi rehberi ve Cinque Terre’de gezilecek yerler yazımızın sonuna geldik!

Instagram’da her köy için paylaşımlar yaptık. Fikir edinmek için bu paylaşımlarımızı da inceleyebilirsiniz.

Ayrıca yurt dışına arabayla çıkmak, Konstanz Gezi Rehberi ve Araç Üstü Çadır Kampı, Prag gezi rehberi – Prag’ta 2 gün ve İsviçre Kamp Rehberi ve İsviçre Kamp Yerleri yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Biz Instagram, Facebook ve YouTube‘ta da varız, bekleriz 🙂

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x